24 آذر 1395 - 13:43
شناسه خبر: 4685
نسخه چاپی
اشتراک گذاری
ذکر پنج نکته ارزی توسط کاوه زرگران//
نوسان قیمت ارز مرجع، نرخ مواد خوراکی را متاثر میکند
کاوه زرگران دبیرکل کانون انجمن های صنایع غذایی ایران و رییس کمیسیون کشاورزی اتاق تهران در یادداشتی که در پایگاه اطلاع رسانی اتاق تهران منتشر شده، تغییرات اخیر قیمت ارز را بررسی و اعلام کرده که کوچکترین نوسان قیمتی در ارز مرجع قیمت مواد خوراکی را تحت تأثیر قرار میدهد. متن این یادداشت در ادامه آمده است:
1- نوسانات نرخ ارز در سالهای 93 و 94 هم در همین بازه زمانی تکرار شده بود. در سال 93 نرخ ارز 200 تومان و در سال 94، 250 تومان نوسان داشت اما در سال 95 زودتر از دو سال پیش شاهد بروز این نوسانات بودیم.
2- یکی از دلایل نوسان نرخ ارز در روزهای اخیر این است که بسیاری از شرکتهای سهامدار داخلی شرکای خارجی دارند و بخشی از درآمدهای شریک تجاریشان را در پایان سال میلادی به خارج از کشور ارسال میکنند. درنتیجه تقاضای ارز در کشور افزایش پیدا میکند و علاوه بر این جو روانی ناشی از انتخابات آمریکا و پیروزی دونالد ترامپ بر نوسان ارز اثرگذار بوده است.
3- عرضه نفت ایران باوجود کاهش تولید دیگر اعضای اوپک افزایش پیدا میکند. طبیعی است در چنین شرایطی قیمت نفت افزایش پیدا کند درنتیجه دسترسی دولت به ارز زیاد شود. با توجه به این مسئله و سابقهای که نرخ ارز در سنوات گذشته داشته است باید گفت که قیمت ارز کاهش پیدا میکند. ثابت نگهداشتن نرخ ارز از بزرگترین دستاوردهای دولت یازدهم است و در آستانه انتخابات آینده شرایط بهگونهای پیش نمیرود که زمینه عدم موفقیت دولت در تعادل نرخ ارز فراهم شود.
4- نوسان نرخ ارز بر کشاورزی کشور اثرگذار است اما نکته مهمتر این است که بودجه سال 96 بر مبنای دلار 3300 تومانی بستهشده است. اگر دولت قصد داشت ارز را تکنرخی کند باید دلار را روی نرخ 3500 تا 3450 میبست اما در نظر گرفتن چنین قیمتی برای دلار در بودجه سال 96 به این معنی است که دولت قصد دارد از سیاستهای بانک مرکزی عدول کند و تصمیمش بر این است که در سال آینده دستکم در نیمه اول سال ارز را دونرخی مدیریت کند. با توجه به نرخ پایین ارز در بودجه سال 96 اگر دولت به تکنرخی کردن ارز اقدام کند با افزایش هزینهها مواجه میشود.
5- تکنرخی کردن ارز در صنایع تبدیلی ازنظر تعرفههای واردات باید موردتوجه قرار بگیرد. تعرفهها واردات ماده خام به ایران به دلیل اختلاف قیمت مواد وارداتی به دلیل پایین بودن قیمت جهانی و مواد داخلی به دلیل بالا بودن قیمت خرید تضمینی بالاست. برای مثال در روغن این تعرفه 20 تا 40 درصد و در واردات موادی مثل برنج و شکر هم همین وضعیت راداریم درنتیجه کوچکترین نوسان قیمتی در ارز مرجع قیمت مواد خوراکی را تحت تأثیر قرار میدهد ستاد تنظیم بازار باید سیاستی را اتخاذ کند که قیمت نهایی محصولات افزایش پیدا نکند.